Dobra restauracja Toscana Sopot oferuje świetną kuchnię włoską!

Dobra restauracja Toscana Sopot

Dobra restauracja Toscana Sopot. Miałem jeszcze w pamięci Włochy kiedy odwiedziłem tą restauracje w Sopocie. Zresztą uważam iż mam już niezłe podstawy do oceniania jeżeli chodzi o kuchnie włoską (byłem wielokrotnie we Włoszech nie mówiąc o próbowaniu tej kuchni w wielu krajach).  Pierwsze wrażenie – z zewnątrz spokojnie w środku klimatycznie. Bardzo. Obsługa przeurocza. Karta – ilość pozycji w sam raz. To ważne gdyż za duża karta powoduje u mnie wzmożony brak decyzyjności i ponadto cóż – wzbudza we mnie podejrzliwość (więcej składników czyli dłuższe przechowywanie czyli nieświeże). Wracając do wnętrza – stonowane z rożnymi drobnymi dodatkami. W sam raz dla mnie – nie lubię chaosu. No i kojarzyło mi się z licznie odwiedzanymi przeze mnie rodzinnymi restauracyjkami we Włoszech.

Restauracja Toscana Sopot

Ja wybrałem Pappardelle z borowikami i parmezanem a żona Risotto z borowikami. Cena 36 -38 pln czyli naprawdę średnia krajowa za dobrą restaurację. Zresztą jak się zastanowię to średnia we wszystkich krajach gdzie byłem. Szybkość przygotowania dania – odpowiednia. Ale przyznaję iż trafiliśmy na okienko gdzie akurat było mało gości. Smak – cudowny. Delikatny. Smak grzybów nie przesadzony ale też odczuwalny. uwielbiam dania mało składnikowe gdzie możesz czuć wszystko co masz na talerzu. Tego nauczyłem się właśnie we Włoszech. Tak na marginesie – mają bardzo smaczne składniki w tym kraju. Pomidor to pomidor. Ah..co ja mówię. W każdym kęsie masz zaklęte słońce i ziemie. Nie do opisania – szczególnie smaczne są te długie. W sumie to gdy gotowałem we Włoszech to wszystko mi wychodziło daleko ponad normę – oczywiście in plus.

Dobra restauracja Toscana Sopot – podsumowanie

Wracając do polecanej restauracji – było bardzo smacznie. U mnie  Pappardelle a u żony Risotto zrobione idealnie. Zauważcie iż oboje jedliśmy borowiki. Ale uwierzcie mi – te dania się różniły na tyle na ile mogły (i wyrazistością i konsystencją i wielkością grzybów) co bardzo dobrze świadczy o kucharzu. Czytając niektóre nieprzychylne opinie doszedłem do wniosku iż to musiała napisać albo konkurencja albo osoba która po prostu nie zna się na wyrafinowaniu kuchni włoskiej. W tym drugim przypadku wybaczam – sam myślałem kiedyś iż ciężkie, kwaśne i bardzo mięsne bolognese które jadłem w Polsce to jest typowe danie włoskie. Ani nie jest typowe ani nie przypomina nawet bolognese włoskiego. Po prostu – sos z proszku to nie pełnoprawne danie restauracyjne.

Podsumowując. Gdybym mieszkał w Sopocie to odwiedzałbym często restaurację Toscana. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu posiłek w tej restauracji.

No i jeszcze jedna istotna rzecz. Strona Internetowa. Toscana Sopot ma naprawdę profesjonalną stronę co jest kolejnym atutem (przynajmniej u mnie).

Restauracja Toscana Sopot – mapa

Najtańszy pobyt w Sopocie – promocje!



Booking.com

Written By
More from REP

Wapienne tarasy Pamukkale czyli basen Kleopatry

Wapienne tarasy Pamukkale czyli basen Kleopatry. Napisałem przewrotnie bo to wcale nie...
Read More