Restauracja Trattoria Erbario w Pruszkowie ma potencjał ale…

Restauracja Trattoria Erbario w Pruszkowie

Restauracja Trattoria Erbario w Pruszkowie. Mam mieszane uczucia co do tej restauracji i oferowanej włoskiej kuchni. Nie jestem wielkim ekspertem, znawcą. Nie prowadzę programów w TV, nie robię rewolucji, nie piszę książek itp. Prowadzę jedynie blog REP. Niemniej mam dwa atuty pozwalające mi na ocenę dań szczególnie jeżeli chodzi o kuchnię włoską.

Kuchnia włoska w Polsce to nie kuchnia włoska we Włoszech

Najważniejszy atut jest taki, że wyśmienicie poznałem kuchnię polską. Z północy, wschodu, zachodu i południa Polski. Kuchnię biedaków i kuchnię bogaczy. Tradycję i pseudo tradycję kuchni polskiej.

Drugi atut jest taki, że miałem okazję przez wielokrotnie posmakować kuchni włoskiej, może nie ze wszystkich regionów Włoch niemniej już mam rozeznanie czym jest kuchnia domowa w miejscu, które ciężko znaleźć na mapie oraz co to jest wykwintna kuchnia oferowana w niszowych miejscach a także co to jest kuchnia włoska dla turystów w wielkich miastach typu Wenecja i Florencja. Bo tak jak kuchnia polska ma różne odcienie tak i kuchnia włoska ma swoje.

Niemniej dominującym u mnie uczuciem jest to, że niewiele restauracji oferuje kuchnię włoską (zwykłe pizze, spaghetti czy inne mniej znane elementy tej cudownej, lekkiej i bogatej w smaku przy minimalistycznym użyciu składników kuchni). Polskie restauracje oferują najczęściej „wyobrażenie” kuchni włoskiej. I jeszcze jestem w stanie zrozumieć a nawet docenić gdy to jest podyktowane tylko i wyłącznie jakością składników (każdy z kim rozmawiam wspomina smak pomidora zjedzonego we Włoszech). ale przy zachowaniu „techniki” i podstaw kultury przyrządzania dań włoskich.

Niemniej „wyobrażenie” kuchni włoskiej podyktowane „myśleniem” przez pryzmat taniej kuchni polskiej (niewyobrażalnie tłusto) jest karygodne a wspomaganie siebie „uzdatniaczami” niedopuszczalne.

Restauracja Trattoria Erbario w Pruszkowie

Od razu powiem, że oferuje „wyobrażenie” kuchni włoskiej. To nie jest poziom restauracji Toscana w Sopocie. Do tego jeszcze trzeba czasu. Wbrew pozorom nie dużo. Podstawy są. Najważniejszym mankamentem jest ilość ociekającego tłuszczu. Nigdy nie zjadłem dania we Włoszech (serwowanego dla Włochów a nie dla turystów) ociekającego taką ilością tłuszczu jak w restauracji Trattoria Erbario w Pruszkowie. Nigdy.

Crostini oferowane przez Trattoria Erbario generalni mi smakowało. Żona marudziła nad jakością mozzarelli niemniej jak już wspomniałem, ja osobiście wybaczam niedoskonałości składnika (bo też zdaję sobie sprawę, że danie dobre za 30 pln by było doskonałe musiałoby kosztować o wiele, wiele więcej a przecież najczęściej chcemy zjeść po prostu smacznie a nie godzinami delektować się fragmentem dania). Kapary wyśmienite, małe i świeże pomidory orzeźwiające ale mankamenty to tłuszcz z mozarelli doprawionym tłustym pesto lub ociekającymi tłuszczem suszonymi pomidorami. Za dużo. Mniejsze kawałki chleba bez mozarelli za to z ciekawymi pastatmi lub większe z mozarellą ale tylko i wyłącznie z świeżymi lub gotowanymi warzywami. Po prostu mniej tłuszczu. Jak dla mnie melon obłożony prosciutto jest wyznacznikiem przystawki. Po przystawce oferowanej w restauracji Trattoria Erbario w Pruszkowie w zasadzie byłem najedzony.

Kremowa pasta była głównym daniem. Żona dostała z dodatkiem gorgonzoli a ja z dodatkiem kawałków mięsa. Podkreślam słowo „kremowa pasta” z tagliatelle gdyż doszliśmy do wniosku, że tak jak w knajpce z daniem chińskim gdzie w karcie jest 80 pozycji dla kurczaka, 80 pozycji dla wołowiny i 80 pozycji dla wieprzowiny wynika to z prostego faktu – jest jedna baza do której wrzuca się pomidora i ma się pastę z pomidorem albo wrzuca się wołowinę i ma się pastę z wołowiną. Sztuczny tłum na karcie. A przecież koronną zasadą w restauracjach jest – mniej znaczy więcej.

Jak już powiedziałem – od podszewki znam kuchnię polską. Jestem skażony tym polskim marudzeniem, że jak widzę kartę z 5 pozycjami to marudzę bo nie mam co wybrać. I wiem, że jest to błąd gdyż 5 pozycji oznacza tylko to, że restauracja perfekcyjnie opanowała przyrządzenie tych 5 dań.

Co do tej pasty to jeszcze dopowiem że to ciężko śmietanowy i serowy podkład. Osiąga się taki domowym sposobem otwierając odpowiedni proszek znanej firmy i postępując zgodnie z instrukcją. Nie oznacza to, że oskarżam Trattoria Erbario o takie skróty kulinarne niemniej moje samopoczucie kilka godzin po zjedzeniu posiłku było dość podobne do samopoczucia po spożyciu proszku.

Trattoria Erbario w Pruszkowie

Restauracja Trattoria Erbario w Pruszkowie ma zalety

To co napisałem wcześniej wydaje się być druzgocące dla restauracji ale tak nie jest. Dlaczego? Bo to można łatwo poprawić:

  • jak chociażby zmieniając tłuste składniki na crostini,
  • dodać np. tackę włoską czyli zestaw warzyw i owoców włoskich, włoskich wędlin i kilku gołych crostrini
  • dodać ten wspomniany przeze mnie melon z prosciutto
  • odchudzić kartę z pastami – kilka mniej tłustych (jadłem nie tłuste a jednak idealnie oblepiające makaron czysto mięsne spaghetti! To się da zrobić), jedno śmietanowe (ale prawdziwie bez „dodatków” specjalnych), jedno z owocami morza.
  • powtórzę: mnie znaczy więcej

A jakie zalety ma restauracja ( a których nie da się poprawić)?

  • okolica – urocze, spokojne, ciche, nowe osiedle w Pruszkowie – jego widok, patrzenie na te bloki, na ulicę jest po prostu przyjemne.
  • Mały ogródek restauracyjny co prawda na ogromnym blokowym tarasie ale widać, że obsługa bardzo starała się zrobić nastrój – dużo doniczek po prostu jak we Włoszech!
  • Mała salka restauracyjna ale to nie wada przecież – minimalistycznie i schludnie.

Trattoria Erbario w Pruszkowie

Biorąc po uwagę, że jest mało miejsc gdzie można wyjść z kimś bliskim do restauracji i spędzić z nim miło czas to restauracja ta na chwilę obecną już jest dość dobrą ofertą ale przecież nie chodzi o dość dobrą a a o dobrą a najlepiej wyjątkową. By to osiągnąć jak już napisałem potrzeba trochę czasu i wysiłku. Liczę na to, że restauracja Trattoria Erbario w Pruszkowie stanie się w przyszłości tym czym powinna być czyli dobrą i polecaną włoską restauracją.

Restauracja Trattoria Erbario w Pruszkowie – mapa

Tani nocleg w Warszawie – promocje!



Booking.com

Written By
More from REP

Tani nocleg w Austrii w drodze do Włoch

Tani nocleg w Austrii to jest coś co potrzebuję w drodze do...
Read More